- آقاگل
- سه شنبه ۲۵ ارديبهشت ۹۷
بیشتر شاهنامه را با رستم و جنگآوریهای او میشناسیم. اما شاهنامه داستانهای دیگری نیز دارد. از جمله اینکه داستان عاشقانه هم دارد. یکی از همین داستانها، داستان عاشقپیشگی زال و رودابه است. رودابه، دختر شاه سمنگان، پادشاه کابل و از تیرۀ ضحاکماردوش است.فردوسی به قدری در داستانسرایی و توجه به ریزهکاریهای عاشقانه هنرمند است که کوچکترین جزئیات را به بهترین شکل در دل داستان آورده است.
وصال زال و رودابه
یکی از ویژگیهای مهم در داستانهای عاشقانۀ کهن این است که دو دلباخته تنها از راه گوش و بیآنکه یکدیگر را ببینند، دل از دست میدهند. نکتهای که در داستان زال و رودابه هم وجود دارد. در ابتدا این زال است که در مهمانی دربار مهراب وصف رودابه را از یکی بزرگان میشنود و حالتی به او دست میدهد که دلش به جوش و خروش میافتد و هوش از سرش میرود:
براورد مر زال را دل به جوش
چنان شد کز او، رفت آرام و هوش
شب آمد؛ پراندیشه، بنشست زال
به نادیده بر، گشت بی خورد و هال
و بعد نوبت دلباختن به رودابه میرسد؛ که از مهراب میخواهد تا وصف زال را برایش بگوید. توصیفات مهراب چنان بر جان و دل رودابه اثر میکند که او هم ندیده دل به زال میبازد.
چو بشنید رودابه آن گفت و گوی
بر افروخت و گلنارگون کرد روی
دلش گشت پر آتش، از مهر زال
وز او، دور شد خورد و آرام و هال
دریافت (بخش از قطعۀ زال و رودابه با صدای همایون شجریان عزیز از آلبوم سیمرغ)
س.ن: یکی از بهترین روایتگونههایی که به نثر از روی شاهنامۀ فردوسی نوشته شده بدون شک کتاب "برگردان روایتگونه شاهنامۀ فردوسی" از سیّدمحمّد دبیرسیاقی است. کتاب توسط نشر قطره چاپ شده و در حدود پانصد صفحه دارد. نثر روان و امانتدار بودن نسبت به متن اشعار مهمترین ویژگی این کتاب است. پیشنهاد میکنم بخرید، بخوانید و لذّتش را ببرید.